Microbioom

Microbioom

Je microbioom wordt ook wel je tweede brein genoemd. 
Het bestaat uit je darmen en alle bacteriën, virussen, schimmels en gisten die daar leven. Het zorgt ervoor dat je gezond blijft; een gezonde darmwand, afweersysteem en dat je weer snel fit wordt na ziekte. 

Maar waarom heet dit nou je tweede brein?
Je microbioom en darmen staan via je zenuwstelsel direct in verbinding met je hersenen. Je belangrijkste zenuw; de Vagus Nerve, brengt informatie vanuit je microbioom en je darmen over naar je hersenen. Ze geven door hoe jij je voelt. Of je veel stress ervaart, gezond eten binnen krijgt en ga zo maar door. Deze informatie wordt in je hersenen verwerkt en aan de hand van die informatie geven je herenen weer signalen terug aan je buik. 

Meer over de werking van je zenuwstelsel vind je hier >

Hou het gezond!

Je microbioom is uniek; niemand heeft dezelfde samenstelling. Hoe jouw microbioom eruit ziet is afhankelijk van een hele hoop factoren, zoals je leeftijd, je genen, waar je woont, of je medicijnen gebruikt, sport, en ga zo maar door. Uit recent onderzoek is gebleken dat ook de omgeving tijdens je jeugd meespeelt en ‘omstandigheden uit het verleden’. Dat wil zeggen; hoe was de stress situatie in het verleden en in je kindertijd. 

Invloed
Je kunt door middel van bovenstaande factoren dus ook invloed uitoefenen op je microbioom. Voldoende slaap, beweging, vezels eten, ontspannen, etc. 

Niet te veel stress is dus ook belangrijk. Stress zorgt ervoor dat je cortisol aanmaakt en dat kan ervoor zorgen dat je darmen van slag raken. Je kunt diarree krijgen of juist een verstopping veroorzaken. 

Er zijn ook bepaalde ziektes die duidelijk gekoppelt zijn aan je microbioom; ziekte van Crohn, prikkelbaar darmsyndroom, kanker en obesitas. Maar denk ook zeker aan andere metabole ziektes, psychische klachten of stoornissen en maag-, lever- en darmziekten.

Een goed idee dus om te zorgen dat je gezond eet en chronische stress vermijdt.

microbioom
Scroll naar boven