Stemmen in je hoofd

Je brein en je emoties

Het is me wat: het brein. Daar gebeurt alles. Je emoties, je gevoel, je ideeën, alles gebeurt in je hoofd. Toch?
Of toch niet helemaal of alleen maar?

We zijn er allemaal wel in zekere mate mee opgegroeid; je brein is je alles. Dat bepaalt alles. Daar komen je emoties tot stand, omdat je kunt denken.

We zijn dan ook vaak wandelende hoofden. Helemaal los daarvan staat je lijf. Dat is een ding op zich. Toch?

Controle

Je hebt controle over je emoties, omdat je controle hebt over je gedachtes. En emoties zitten in je hoofd. Hoe jij denkt over jezelf, zit in je hoofd. En dat kun je aanpassen. Dus als jij een off-day hebt, dan moet je gewoon even een paar affirmaties lezen en dan kun je gewoon weer er tegenaan.

Je moet gewoon die negatieve gedachtes stopzetten, onderdrukken en tegen jezelf zeggen dat je je niet zo moet aanstellen. En doorrrrrr!

GRAPJE!

Brein en neuronen

Voelen

Wat jammer nou dat het niet zo werkt. Want wat had ik graag even een paar affirmaties gelezen en mezelf dan weer helemaal ‘the bomb’ hebben gevoeld. Helaas werkt dat niet voor mij en wellicht herken jij je daar ook in. Misschien werkt het wel eens als je gewoon een vermoeiende dag hebt en je merkt dat je een beetje jezelf aan het aanstellen bent bijvoorbeeld. Maar eerlijk is eerlijk, meestal werkt niet zo goed en dan zeg je misschien wel tegen jezelf dat je niet genoeg je best doet? Of dat jij niet goed genoeg bent? Ook al probeer je tegen jezelf te zeggen dat je het echt wel waard bent, het VOELT niet zo.

Maar dat voelen dat is toch ook gewoon iets dat tussen je oren zit?

Emoties (onderdrukken)

Gelukkig weten we wel dat echt voelen niet hetzelfde is als een gedachte. Voelen zoals je voelt aan een stof; hmm lekker zacht, of pijn voelen omdat je je teen net hebt gestoten. Dat zijn lichamelijke sensaties. Niet per se fijne sensaties, maar allerlei soorten.

Emoties, zijn ook gevoelens. En jawel daar komt het; die ontstaan niet eens in je hoofd!

Emoties, ontstaan in je lijf. Wij denken dat het in ons hoofd ontstaat, maar de eerste signalen gaan vanuit je romp naar je hoofd en je hoofd interpreteert vervolgens deze signalen.

Wat jammer nou dat veel van ons hebben geleerd om emoties te onderdrukken. HA! Ja dus dat zegt het al; emoties onderdrukken. De signalen onderdrukken die vanuit je lijf naar je hoofd worden gestuurd en geen aandacht krijgen. Je brein zegt; HO! Die signalen wil ik niet, die vind ik niet fijn. De oorzaak van deze onderdrukking bespreek ik in een andere blog.

Maar hoe zit dat nou precies? Waar worden die signalen dan gefilterd, beoordeeld, omgezet? Wat gebeurt er nou precies met die signalen, zodra ze aankomen bij je brein?

Maar wat gebeurt er dan met die signalen?

De eerste plek die een signaal aandoet is de hersenstam. Alle informatie vanuit je lichaam gaan door de hersenstam en van daaruit wordt de informatie verdeeld.

De informatie gaat door naar het limbisch systeem. In het limbisch systeem zitten namelijk verschillende onderdelen van je brein, die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van verschillende informatie.

Tot het limbisch systeem behoren:

  • Hypothalamus
  • Anterior Cingulate Gyrus / Gyrus Cinguli
  • Amygdala
  • Hippocampus
  • Medulla

Al deze onderdelen hebben een functie. Ik zal in het kort vertellen welke functies dat zijn.

limbisch systeem

Functies

  • Hypothalamus

De hypothalamus is het emotie gedeelte van je brein. Alle onbewuste sensaties worden hier beoordeeld, geïnterpreteerd en er wordt betekenis aan gegeven. Daarna gaat de informatie door naar de cortex.

  • Anterior Cingulate Gyrus / Gyrus Cinguli

Deze wordt ook aan emoties gerelateerd en is eigenlijk een soort centraal station. De Informatie van en naar het lichaam komen hierdoor heen en zorgt ervoor dat de informatie op de juiste plekken terecht komt.

  • Amygdala

Hier worden je emoties opgeslagen. Je emotionele geheugen. In dit deel van je brein wordt ook de vlucht, vecht, bevriesactie geregeld. Je amygdala kan namelijk alle processen stopzetten om ervoor te zorgen dat je overleeft. Dat kunnen allerlei situaties zijn en hoeft niet direct een levensbedreigende situatie te zijn.

  • Hippocampus

Je hippocampus slaat feiten op. Denk daarbij aan; ik heb mijn A diploma gehaald. Het slaat niet de gevoelens van het behalen van je A diploma op, alleen het feit dat dat is gebeurd.

  • Medulla

Deze zit helemaal aan het begin bij je hersenstam en zorgt voor je onbewuste processen, zoals het regelen van je ademhaling, hartslag, bloeddruk, etc.

Als je een trauma hebt opgelopen dan gebeurt er van alles in deze processen. De communicatie tussen je lijf en je brein wordt dan namelijk verstoord. Er kan bijvoorbeeld te weinig informatie vanuit je lijf bij je hersenen aankomen. De verstoring van deze processen kan voor allerlei problemen zorgen.

Scroll naar boven