Microbioom

Microbioom

Je microbioom wordt ook wel je tweede brein genoemd. 
Het bestaat uit je darmen en alle bacteriën, virussen, schimmels en gisten die daar leven. Het zorgt ervoor dat je gezond blijft; een gezonde darmwand, afweersysteem en dat je weer snel fit wordt na ziekte. 

Maar waarom heet dit nou je tweede brein?
Je microbioom en darmen staan via je zenuwstelsel direct in verbinding met je hersenen. Je belangrijkste zenuw; de Vagus Nerve, brengt informatie vanuit je microbioom en je darmen over naar je hersenen. Ze geven door hoe jij je voelt. Of je veel stress ervaart, gezond eten binnen krijgt en ga zo maar door. Deze informatie wordt in je hersenen verwerkt en aan de hand van die informatie geven je herenen weer signalen terug aan je buik. 

Meer over de werking van je zenuwstelsel vind je hier >

Hoe werkt het?

Je darmen hebben eigenlijk verschillende rollen. Een van de rollen is de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Je darmwand is ook een barrière tegen schadelijke indringers. Wat door je darmen heengaat, zit namelijk nog niet direct in de rest van je lichaam. Pas wanneer stoffen en organismen door je darmwand heen gaan, komen ze in je lichaam terecht. Hiermee is je darmwand een zeer belangrijke spil in je immuunsysteem. Het werkt namelijk samen met je algemene afweersysteem. 

Als er schadelijke stoffen of organismen in je lichaam komen, gaat je lichaam aan de slag en isoleert of vernietigd deze schadelijke stoffen.

Neuroceptie

Maar hoe werkt dat dan met je emoties en je darmen? 

Je emoties beïnvloeden je zenuwstelsel en je zenuwstelsel is betrokken bij het reguleren van ontstekingsprocessen en immuun reacties van je lichaam op ongewenste binnendringers. In je darmen zijn immuuncellen en zenuwcellen nauw bij elkaar betrokken. Dus als jij bijvoorbeeld voor een lange tijd intens boos bent, dan reageert (mogelijk) jouw darmstelsel daar op. Zeker ook bij boosheid is de kans groot, omdat dit een emotie is die we graag onderdrukken. Emoties die we onderdrukken blijven in je lichaam zitten.

‘Chronisch stressvolle emotionele patronen leiden tot inflammatoire darmziekten.’
(Gabor Mate, Wanneer het lichaam nee zegt, 2023).

Hou het gezond!

Je microbioom is uniek; niemand heeft dezelfde samenstelling. Hoe jouw microbioom eruit ziet is afhankelijk van een hele hoop factoren, zoals je leeftijd, je genen, waar je woont, of je medicijnen gebruikt, sport, en ga zo maar door. Uit recent onderzoek is gebleken dat ook de omgeving tijdens je jeugd meespeelt en ‘omstandigheden uit het verleden’. Dat wil zeggen; hoe was de stress situatie in het verleden en in je kindertijd. 

Invloed
Je kunt door middel van bovenstaande factoren dus ook invloed uitoefenen op je microbioom. Voldoende slaap, beweging, vezels eten, ontspannen, etc. 

Niet te veel stress is dus ook belangrijk. Stress zorgt ervoor dat je cortisol aanmaakt en dat kan ervoor zorgen dat je darmen van slag raken. Je kunt diarree krijgen of juist een verstopping veroorzaken. 

Er zijn ook bepaalde ziektes die duidelijk gekoppelt zijn aan je microbioom; ziekte van Crohn, prikkelbaar darmsyndroom, kanker en obesitas. Maar denk ook zeker aan andere metabole ziektes, psychische klachten of stoornissen en maag-, lever- en darmziekten.

Een goed idee dus om te zorgen dat je gezond eet en chronische stress vermijdt.

microbioom
Scroll naar boven