Neuroceptie

Neuroceptie

Neuroceptie. Ingewikkeld woord. Het is eigenlijk een samenvoeging van het woord neuro en van perceptie. Neuro staat voor zenuw en perceptie is je interpretatie. Zenuw interpretatie dus.

Maar wat houdt dat dan in. 
Neuroceptie is een term die uit de Polyvagaal theorie komt. De polyvagaal theorie beschrijft hoe ons lichaam omgaat met gevaar en met veiligheid. Hoe ben en blijf je veilig, is eigenlijk de kern van de theorie. 

Neuroceptie zorgt ervoor dat we constant de omgeving scannen op zoek naar gevaar en naar veiligheid. Dat doen we door al onze zintuigen in te zetten. Gelukkig gebeurt dit voor een groot deel automatisch en hoeven daar niet continu bij stil te staan 🙂
Door te kijken naar gezichtsuitdrukkingen, geluiden, intonaties, bewegingen, etc. beoordelen we of we veilig zijn of in gevaar.
En je raadt het vast al; wat voor de een als veilig voelt, hoeft niet altijd voor de ander ook als veilig te voelen… Dit is afhankelijk van onze overtuigingen.

Oefening

Dit is een oefening die je kunt doen om eens te onderzoeken hoe bepaalde stemgeluiden, bepaalde emoties oproepen. Je autonome zenuwstelsel scant stemgeluiden om te bepalen of het gevaarlijk is of juist veilig. De intonatie is daarbij erg belangrijk. Nog voordat je precies weet wat er gezegd wordt, reageer je al op de manier het wordt gezegd. Een kleine verandering in de intonatie of hoe een woord wordt uitgesproken, heeft direct invloed op hoe je reageert. 

Niet alleen de manier waarop een ander praat is van invloed op je stemming,  maar ook de manier waarop je zelf praat tegen een ander en tegen jezelf, is van invloed op hoe je je voelt.

Verzin een kort verhaaltje. Pak je telefoon erbij en ga hardop je verhaal vertellen. Doe dat een aantal keer met verschillende stemgeluiden, zoals hard praten, zacht praten, snel of langzaam praten, verschillende intonaties en toonhoogtes.

Zodra je het hebt opgenomen kun je de opnames terug beluisteren. Ga eens voor jezelf na hoe je reageert en wat je voelt bij de verschillende opnames. Welke manier van praten zorgt ervoor dat je je goed voelt, je veilig voelt, bang wordt, geïrriteerd raakt, etc. Schrijf dit op. 

Tip: Je kunt dit ook met een vriend of vriendin doen. Praat met elkaar met verschillende stemgeluiden en geef elkaar eens feedback; wat voelt goed voor jou en wat voor je vriend of vriendin. 

Nerves Vagus

De ‘Nerves Vagus’, is onze zenuw die alle informatie verzamelt, bijvoorbeeld vanuit onze organen om de neuroceptie te verbeteren. Zo verzamelt het input vanuit de maag; is die gevuld met lekker eten? Hoe is de spanning van onze spieren? Hoe is onze hartslag? Welke informatie krijgen we door vanuit onze zintuigen?

Vervolgens beoordeelt onze ‘Nerves Vagus’ of we veilig zijn of in gevaar. Aan de hand van de uitkomst worden er signalen terug gestuurd naar onze organen. Zijn we in gevaar? Dan sturen we een signaal dat spieren aangespannen mogen gaan worden, zo kunnen we snel gaan vluchten of vechten. Onze bloeddruk zal omhoog gaan, het verwerken van voedsel in onze darmen zal stop gezet worden en zo gaan er allerlei signalen naar ons lijf vanuit de “Nerves Vagus’. 

Emoties
Scroll naar boven