Doorbreek je patronen

Als je vastloopt in je leven of ergens tegenaan loopt waar je wat aan zou willen doen, dan loop je er vaak ook tegenaan dat je niet weet hoe je dat kunt veranderen. Een patroon die je bij jezelf herkent en waar je je aan stoort bijvoorbeeld.  Dan zeg je tegen jezelf dat je het anders gaat doen, maar toch lukt dat niet zomaar. 
Wees gerust; een patroon veranderen is niet makkelijk. Meestal is een patroon er al heel lang, zo niet heel je leven. Ga dat maar eens aanpassen. Daar heb je om te beginnen tijd voor nodig. En die moet je dan wel jezelf gunnen 😉

Dus; Hoe doe je dat nou? Je patronen doorbreken of aanpassen?
Hint: geduld is in deze een hele schone zaak 😉 
Wees een beetje lief voor jezelf en verwacht niet dat je direct alles aanpast en geen fouten meer maakt. Nog een tip; probeer geen perfectionisme na te streven 🙂 

patronen doorbreken

Stap 1

Wat is schematherapie?
Een vorm van gedragstherapie waarbij diverse therapieën zijn samengevoegd.
Dat zijn: Cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, gestalttherapie, psychodrama en cliëntgerichte therapie. 

Kennen & Herkennen

Om jezelf goed te leren kennen zijn er diverse methoden. Een daarvan is een vorm van schematherapie. 
Je kunt zelf aan de slag gaan om je verschillende toestanden of modi te ontdekken. Als je vervolgens ze leert kennen en triggers leert kennen die je modus activeert, dan kun je ze leren herkennen. Van daaruit kun je je patronen gaan aanpassen of veranderen.

  • Je hebt een deel van jezelf dat nog kind is. Dit deel komt naar boven als je reageert vanuit je kindrol. 
  • Je hebt een deel waarin je je ouders nog altijd laat bepalen.
  • Je hebt een overlevingsmechanisme.
  • Je hebt (gelukkig) ook altijd een ‘gezond’ deel. 

Een opdracht die je voor jezelf zou kunnen doen om je modi goed te leren kennen en herkennen is de volgende: Zodra er iets gebeurt waardoor je getriggerd raakt, probeer dan eens een stap terug te zetten en na te gaan wat er in je omgaat.
Welke gevoelens heb je? Welke gedachten komen er bij je op? Welke herinneringen kun je daaraan koppelen? Hoe wilde je in eerste instantie reageren? Waar in je lichaam voelde je dat? 

Stap 2

Aanpassen & Veranderen

Het aanpassen en veranderen van je patronen of gedrag is niet makkelijk en gaat niet vanzelf. Iets dat al jaren een vastgeroest patroon is, kun je niet van de ene op de andere dag veranderen. Geduld is dus heel belangrijk 🙂 (En een kunst) Er zijn aantal onderdelen die je kunt doen om je patronen aan te passen en te veranderen. In het kort komt dat volgens de schematherapie neer op:

  • Je innerlijke kind verzorgen.
  • Je innerlijke kind heropvoeden.
  • Je overlevingsmechanisme verminderen.
  • Je gezonde deel sterker maken. 

Een opdracht die je voor jezelf zou kunnen doen om je patronen te doorbreken is de volgende: Schrijf eens voor jezelf op welke boodschappen je als kind hebt meegekregen van je ouders. Hoe is die boodschap ontstaan? Hoe beïnvloed die boodschap je nu nog? In welke situatie komt deze boodschap naar de voorgrond? Wat zou je met die boodschap willen doen? Zou je die willen veranderen? Anders inzetten? Uit je leven mijden? Verander de boodschap eens op een manier die beter voelt. 

Meer oefeningen

Uiteraard zijn er nog veel meer oefeningen om je gewenste gedrag te bereiken of om je huidige patronen te doorbreken. Een van de manieren is dus middels schematherapie. Als dit je aanspreekt kun je een therapeut zoeken die dit aanbiedt en die bij je past. 
Een andere methode is middels innerlijke familie systemen. Hierbij leer je al je innerlijke stemmen of delen kennen en met ze samenwerken. 
Een andere manier om meer over jezelf te weten te komen is middels familieopstellingen. Je leert hierbij kijken naar het hele systeem van je familie en waar jij in dat geheel staat of hoort te staan. Het kan inzicht geven in het waarom die patronen zijn ontstaan.

Blijvend veranderen

Het doorbreken van patronen is een mooie start, maar eerlijk gezegd; vaak is het niet genoeg om blijvend te veranderen. Ondanks dat je middels schematherapie werkt aan je gedachten (dat is dus cognitief), je gevoelens (emotioneel) en je gedrag (handelen), gebeurt dat allemaal vanuit je hoofd. Je bedenkt het. Je bedenkt hoe je je handelingen aanpast, zodat je gedrag verandert. Je bedenkt welke gedachtes je hebt en welke je liever niet hebt. Maar de werkelijke controle heb je niet altijd. Ondanks dat je VIND dat je anders moet denken, het werkt niet altijd goed om daadwerkelijk te VOELEN. 

Waarom niet? 
Omdat alles gebeurt in je hoofd. De oefeningen en beschrijvingen hierboven zijn gericht op je cognitieve vermogens; op alles wat je denkt.
Negatieve gevoelens die toch de kop opsteken, onzekerheid, emotionele uitbarstingen en noem maar op; het zijn lichamelijke reacties. Je voelt het in lijf als je stress hebt of onzeker bent. 

Daarom kun je pas blijvend veranderen als je naast je zelf kennen en je gedachtes aanpassen, ook je lichaam betrekt in het proces. 

Blijvend veranderen
Scroll naar boven