Trauma in
Wat is trauma? Trauma is alles wat je je systeem overweldigd.
Eh wat?
Wat betekent dat? En wat wordt er met ‘je systeem’ bedoelt? Ik zal dat uitleggen.
De oude definitie van trauma, waar nog heel veel psychologen en psychiaters mee werken is de volgende: blootstelling aan of het meemaken van één of meer schokkende gebeurtenissen. Er wordt vanuit gegaan dat zo’n schokkende gebeurtenis gaat over een feitelijke of dreigende dood, ernstige verwonding of seksueel geweld.
De nieuwe definitie, waar steeds meer psychologen en psychiaters achter staan en meer in zien, is de volgende:
Alles (gebeurtenissen) wat je systeem overweldigd. Daarbij gaat het niet om dat wat je systeem overweldigd, maar hoe je systeem daar op reageert. Dus een trauma is het event zelf niet, maar juist wat er daarna gebeurt.
Too much Too fast
Het is namelijk zo dat niet iedereen getraumatiseerd raakt van een levensbedreigende gebeurtenis. Neem bijvoorbeeld een auto-ongeluk waarbij je door het oog van de naald kruipt en ternauwernood het overleeft. Dat is een shock en in theorie een traumatische gebeurtenis. Vervolgens is het de vraag hoe jij daarmee omgaat. En daarmee bedoel ik; je brein en je lijf. Dat wordt dan weer beïnvloed door wie je om je heen hebt.
Ben jij vroeger goed gehecht en heb je mensen om je heen waar je steun uit haalt, dan is de kans groot dat je niet veel last zal hebben van deze in potentie traumatische gebeurtenis. Is het echter zo dat je geen goede hechting hebt en je hebt geen mensen om je heen die je vertrouwd of waar je steun uit haalt, dan is de kans vele malen groter dat je deze gebeurtenis niet goed kunt verwerken en last kunt blijven houden. Met andere woorden; hechting is dus belangrijk!
Trauma wordt door dr. Peter Levine omschreven als:
een gebeurtenis dat “too much, too fast” of “not enough for too long” plaats vindt. Het gaat daarbij dus ook om hoe het je leven beïnvloedt. Denk daarbij aan je dagelijkse bezigheden en je gedrag.
Trauma Definitie
Alex Howard omschrijft het als “what happens inside of us in response to what happens to us”. Wat eigenlijk hetzelfde inhoudt als hoe dr. Peter Levine, Dr. Gabor Mate, Dr. Bessel van der Kolk, en heel veel andere trauma deskundigen, het omschrijven: Het is te veel om op dat moment te verwerken en we hadden op dat moment niet de juiste support.
Support is naast hechting, ook heel belangrijk.
De nieuwe definitie zorgt ervoor dat we kunnen zeggen dat de meesten van ons wel een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Het is zelfs zo dat als je nu zegt dat je dat niet hebt, er vaak toch iets is waar je last van hebt, maar dan in je onderbewuste. Wat weet niet zo gek is, omdat het meeste van je handeling en gedrag onbewust gebeurd. Ongeveer 95% zelfs!
Gradaties
Deze definitie zorgt er ook voor dat we trauma mogen normaliseren. Het is een onderdeel van mens zijn. En het zou dan ook onderdeel moeten zijn van onderwijs, opvoeding en leefstijl om hier mee om te leren gaan. We zijn dat gaandeweg verleert en het is tijd om dat weer gewoongoed te maken in de maatschappij. In bepaalde gemeenschappen gebeurt dit nog wel. Samen dansen en zingen, er voor elkaar zijn zonder oordeel, heelt of zorgt ervoor dat een potentieel traumatische gebeurtenis geen trauma wordt.
Het is natuurlijk wel zo dat alles in gradaties is. Het ene trauma is het andere niet. Dat is afhankelijk van hoe jouw systeem ermee om gaat, wat de impact is en wat dat doet in jouw dagelijks leven. Dat verschilt per persoon. Twee personen kunnen hetzelfde hebben meegemaakt, maar het totaal anders hebben beleefd.
Om het nog ingewikkelder te maken; het is niet afhankelijk van de gebeurtenis en hoe jij er mee om gaat, maar het is ook afhankelijk van jouw genen en van de generaties boven jou.
Hoe dat zit? Lees je onder intergenerationeel trauma >
Help!
En nu?
Waarom is t belangrijk om hier meer van te weten? Om hier mee aan de slag te gaan?
Zodra het je tegen houdt in je dagelijks leven en je tegenhoudt om de beslissingen te nemen die jij wilt nemen voor de toekomst, omdat je tegen wordt gehouden door een vroegere gebeurtenis. Dan is het belangrijk om er mee aan de slag te gaan. Voor je toekomst, voor je kinderen, voor je omgeving, maar vooral; voor jou!