De 3 belangrijkste emotionele behoeften

Als kind zijn er 3 belangrijke emotionele behoeften. Er zijn meer behoeften, maar als het gaat om emotionele behoeften die niet mogen missen, dan zijn er 3 cruciaal. Zodra deze 3 emotionele behoeften niet zijn nagekomen door ouders, dan kun je daar je hele leven last van houden. Het kan je bijvoorbeeld een gevoel geven van ‘niet goed genoeg zijn’. Als er aan deze behoeften niet wordt voldaan als kind, ga je ‘coping mechanismen’ of overlevingsmethodes ontwikkelen.

Familie hechting
emotionele behoeften

Welke 3 zijn dat dan?

De 3 belangrijkste emotionele behoeften. Dit zijn echt behoeften die een kind nodig heeft en niet een wensenlijstje. Het gaat daarbij erom hoe het VOELT, dus niet iets dat in je hoofd afspeelt, maar het gevoel daarvan. Dit is even belangrijk om te zeggen, omdat we allemaal wel dat kennen dat je iets weet, maar dat het toch niet zo voelt. 

Dit zijn ze:

  • Liefde
  • Veiligheid
  • Grenzen

Maar wat houdt veiligheid of liefde of grenzen in?
En hoe weet je of je daar een tekort aan hebt gehad?

Als het gaat om liefde gaat het om het GEVOEL van liefde die we hebben gehad als kinderen. Niet de rationele volwassen gedachte; ‘mijn ouders houden van me. Dat weet ik.’ Tussen weten en voelen zit, zoals gezegd, een groot verschil. Een bepaalde periode in de je leven, en dan met name het eerste levensjaar, moet je het gevoel hebben het belangrijkste in het leven van je ouder te zijn. Onze ouders moeten ons het gevoel geven dat ze ons totaal adoreren en altijd bij ons willen zijn. 

Een gevoel van veiligheid wordt ontwikkeld als je een ouder hebt die consistent is, als je omgeving te voorspellen valt, als de mensen om je heen je fysiek liefdevol vast kunnen houden, als deze mensen zichzelf goed kunnen reguleren. Maar ook als er geen geweld is, geen manipulatie en geen ongezonde vorm van verwarring. Het moet dus voorspelbaar zijn en duidelijk. Dat is gelijk een vorm van grenzen. Gezonde grenzen dan wel, want je kunt natuurlijk ook spreken van ongezonde grenzen. Ouders die bijvoorbeeld te veel grenzen stellen waardoor je geen ruimte meer overhoudt voor creativiteit of onderhandeling of bewegingsvrijheid en ga zo maar door. Te weinig grenzen valt hier dus ook niet onder 😉

Het gaat om grenzen vaststellen en vasthouden, waarmee aangegeven wordt dat je ouder zoveel van je houdt dat ze die grens moeten stellen en vasthouden.

Het gevoel van liefde

Overleven

Copings mechanismen

Veiligheid wordt belangrijk in het tweede levensjaar van kinderen, terwijl grenzen stellen aan kinderen begint in het derde levensjaar. 

We kunnen daaruit concluderen dat de eerste 3 jaar van je leven behoorlijk bepalend zijn voor de rest van je leven. Hoe jij het leven ziet, hoe jouw innerlijke gevoel is. Over jezelf en over de wereld. Maar wat als je ouders hebt die van je houden, maar niet capabel zijn om jou te geven wat je nodig hebt? Wanneer jouw basisbehoeften niet worden vervuld ga je overlevingsmethodes of ‘coping mechanisms’ ontwikkelen. Lees meer over deze mechanismes hier > 

Onvervulde behoeften

Als je basisbehoeften niet worden vervuld ga je geloven dat de wereld een enge, spannende plek is. Een plek die niet veilig is. Je gaat geloven dat je niet goed genoeg bent of dat je niet goed genoeg bent om van te houden. Je kunt ook gaan geloven dat je niet je gevoelens moet tonen, omdat je dan gekwetst gaat worden of andersom; als je je gevoelens toont, kwets je iemand anders. 

Het goede nieuws is dat je wat kunt doen aan deze onvervulde behoeften. We kunnen leren om dat gevoel van veiligheid te ontwikkelen. Je kunt leren om jezelf te reguleren, om jezelf lief te hebben en een goede relatie met jezelf op te bouwen. Om voor jezelf op te komen en discipline daarin te ontwikkelen. 

Wil je weten hoe? Leer hier meer >

Scroll naar boven