Mental health

ACE

De ACE, ofwel Adverse Childhood Experience, score is een globale methode om erachter te komen welke gebeurtenissen er in je jeugd mogelijk voor trauma hebben gezorgd. Euh?? Wattes?

Een ‘nadelige jeugdervaring’? Ook deze term vind ik vrij breed, maar de ACE score is vrij duidelijk. Het zijn 10 vragen die je met Ja of Nee kunt beantwoorden en daaruit volgt een score. Ook die is vrij duidelijk, want alle antwoorden die je met ‘Ja’ hebt beantwoordt staat voor 1 punt.
In het gunstigste geval heb je hopelijk alles met ‘Nee’ beantwoord.

Wat houdt ACE in?

De ACE score is ontwikkelt door meneer Felitti. Hij deed totaal ander onderzoek, namelijk naar obesitas, en kwam er gaandeweg achter dat mensen terugvielen in oude patronen. Zijn bedoeling was om mensen met obesitas te helpen met afvallen en kwam tot zijn verbazing tot de conclusie dat degenen die het beste resultaat hadden, uiteindelijk terug vielen in hun oude patroon en weer obese werden. Om erachter te komen hoe dat kan, is hij zich gaan verdiepen op ander vlak; het onderzoeken van deze patronen en overtuigingen. Uiteindelijk heeft hij de ACE score ontwikkelt.
De ACE score houdt in dat we in onze jeugd negatieve ervaringen op kunnen doen die mogelijk zorgen voor een levenslange invloed op onze gezondheid.

De score is grofweg ingedeeld in 3 categorieën;
mishandeling, verwaarlozing en een disfunctioneel gezin.
Mishandeling kan zowel lichamelijk zijn alsook emotioneel. Hetzelfde geldt voor verwaarlozing. Als het gaat om een disfunctioneel gezin, dan zijn de opties wat breder. Naast deze duidelijke afbakening van gebeurtenissen die trauma’s kunnen veroorzaken, zijn er ook minder duidelijke gebeurtenissen die toch ook voor een tekort, al dan niet trauma kunnen zorgen. 

Hier kun je alle vragen vinden >

Onvolwassen Ouders

De uitkomst

Wat houdt de uitkomst van de ACE score in?

Een punt halen of meerdere punten wil niet automatisch zeggen dat deze gebeurtenissen voor een trauma hebben gezorgd. Een theorie is dat het er ook om gaat hoeveel positieve aandacht en gebeurtenissen er hebben plaats gevonden. deze positieve gebeurtenissen hebben namelijk ook een positieve impact op de rest van je leven. Hoe fijn is dat?

Het is per persoon verschillend wat de impact van een score is. Het ligt niet alleen aan de aantal keren dat je ‘ja’ hebt geantwoord, maar ook aan hoeveel er wel was; positieve aandacht. Daarnaast kun je ook een score van 0 hebben en toch last hebben van trauma. Dat komt doordat dit de duidelijke gebeurtenissen zijn, maar vergeet minder duidelijke gebeurtenissen niet. Deze kunnen net zoveel invloed op je leven nu hebben, als de duidelijke tot trauma leidende gebeurtenissen.
Het is echter wel zo dat de kans op trauma aanzienlijk groter is bij een hoge score. Het percentage lichamelijk lijden is vele malen hoger bij mensen die hoog scoren. Helaas!

Het goede nieuws is; je kunt er wat aan doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe lang je al rondloopt met je trauma(‘s) en hoe zwaar deze zijn; je kunt echt verandering ervaren. ECHT!

Scroll naar boven