Trauma en je lichaam

Als je kampt met een trauma of traumatische gebeurtenis, dan is het niet alleen je psyche die daar last van heeft. Zoals je wellicht weleens heb gemerkt bij stress, reageert je lichaam ook. Trauma is heel stressvol en vaak chronisch en dat zorgt ook voor lichamelijke klachten op de langere termijn.

Als je te maken hebt gehad met (jeugd)trauma dan verandert ook je biologie. De biologie van je hersenen en van je lichaam. Hierdoor blijft een deel van je hangen in de tijd van je trauma, waardoor je ook blijft reageren zoals op je trauma. Je blijft dan reageren alsof je op dat moment ook dat trauma beleeft. Dit kan zo blijven voor de rest van je leven!

Euh? Help?

biologie

Praat therapie alleen is dus niet genoeg om te helen van trauma. Dit is wel lang de gedachte geweest in de psychologie, maar de laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat het een wisselwerking is tussen je lijf en je hoofd. Je psyche staat niet los van je lijf en bepaalt niet alles wat er met je gebeurt. Je lijf geeft namelijk een hele hoop signalen aan je hoofd en je hoofd probeert daar dan weer adequaat op te reageren. Zonder signalen vanuit je lijf, is er echter geen wisselwerking en geen heling mogelijk. Althans, niet genoeg en niet helemaal. 

Onderzoeken naar trauma richten zich steeds vaker ook op het lijf. Bekende wetenschappers zoals Bessel van der Kolk, Peter Levine, Stephen Porges, Bruce Lipton, Richard Schwartz, en nog vele anderen, zijn hier al jaren van overtuigd en hun theorieën worden steeds vaker omarmt en wetenschappelijk bevestigd!

 

Patronen doorbreken

Wat kun je doen?

Om patronen te kunnen doorbreken, zoals een onwenselijke reactie die je hebt en waar je je aan irriteert, moet er wel wat gebeuren. Niet alleen de intentie om anders te reageren is belangrijk, ook de staat van je zenuwstelsel. 

De staat van je zenuwstelsel?
Je kunt denken aan hoe goed je in je vel zit; hoe ontspannen ben je? Daaruit kun je al opmaken in welke staat je zenuwstelsel verkeerd. 
Er zijn 3 toestanden waar ik het dan over heb; de sympathische, parasympathische en de bevriezingstoestand. 

patronen doorbreken

Om ongewenste patronen te kunnen doorbreken is het belangrijk dat je zenuwstelsel in een parasympatische toestand is. Ofwel; het ie belangrijk dat je goed in je vel zit en ontspannen bent. 
Dit kan nog best verraderlijk zijn, want misschien denk je ontspannen te zijn maar zit er toch onrust of stress aan de oppervlakte. Gelukkig zijn er eenvoudige oefeningen om te ontspannen of in de parasympatische toestand te komen. Dit zijn somatische oefeningen zoals ademhalingsoefeningen of oefeningen waarbij je je lichaam op een andere manier gebruikt. 

Welke dat zijn? Daar kom ik later op terug met een workshop en training!

Om patronen te doorbreken zijn er vervolgens weer andere oefeningen. Hele praktische oefeningen, waarvan je sommige misschien al kent. Van belang is weer dat je in de juiste toestand begint, omdat ze anders niet zoveel zin hebben.

 
Scroll naar boven