Veiligheid

Wat wordt er bedoeld met veiligheid in relatie tot trauma?
Wat als je als kind niet de veiligheid hebt gehad die je nodig had?
Hoe kunnen we ons nu veilig voelen?

Veiligheid. Dat is eigenlijk wat mij betreft de basis. De basis van het krijgen en geven van liefde als kind en als volwassene. Zonder veiligheid kan het zomaar zijn dat liefde voorwaardelijk is en als kind verdienen we onvoorwaardelijke liefde van onze ouders of belangrijkste verzorgers. 
Het is ook de basis voor ons herstel. Het herstellen van onze moodswings, depressie, woede-uitbarstingen, eenzaamheid, ongelukkig gevoel, angsten, slechte nachtrust, verslavingen, en ga zo maar door. 
Onze overtuigingen zijn vaak; ik ben nou eenmaal zo. En in zekere zin is dat natuurlijk waar. Op dit moment ben jij zo. En dat is ok. Maar als je er niet ok mee bent en je wilt dit eigenlijk niet, dan kun je dit ook veranderen. En om dit te kunnen veranderen moeten we veilig zijn. Veilig bij onszelf.

Veilig bij jezelf
Selflove

Veilig bij jezelf = lief voor jezelf zijn?

Als we ongelukkig zijn met onszelf of blijven hangen in; ‘ja maar zo ben ik nu eenmaal’ of in ‘ik ben gewoon niet goed genoeg’. Dan kunnen we niet lief zijn voor onszelf. Lief zijn voor jezelf klinkt misschien heel slap, suf of het klinkt in jouw oren als ‘niet sterk’. Maar lief zijn voor jezelf wil niet zeggen dat je altijd maar toestaat dat je op de bank gaat hangen of in bed een film gaat kijken. 

Lief zijn betekent ook om haalbare doelen te stellen en dingen afmaken. Lief zijn voor jezelf betekent zeker ook dingen doen waar je gelukkig van wordt. Denk dan niet gelijk aan bucketlist dingen, maar ook aan; dat ene nummer afspelen, lekker eten, je beste vriend of vriendin spreken, sporten, dansen; datgene waar jij blij van wordt en je een goed gevoel geeft.

Maar het betekent in de eerste plaats; jezelf lief hebben. Geef jezelf een knuffel. Ja, letterlijk! (Gek he? om dat te doen, dat zijn we niet gewend. Ik beloof je dat als je het leert toestaan om jezelf een knuffel te geven, dan voel je je daarna beter. Probeer maar!)

Veilig bij jezelf

Hoe krijg je nou een veilig gevoel bij jezelf?

 Het is heel fijn om lief te zijn voor jezelf, maar soms of vaak ook heel moeilijk. Je bent te streng voor jezelf of je gunt het jezelf niet. En daar komt dan weer veilig zijn bij jezelf om de hoek kijken. Er zijn heel veel mogelijkheden om hier steeds beter in te worden. Helaas niet iets wat je met 1x een oefening doen beheerst, want je hebt nou eenmaal dat lange tijd of helemaal nooit gekund. Dus doe de bovenstaande oefening maar eens iedere dag; geef jezelf een knuffel. Zomaar of op momenten dat je het echt nodig hebt. 

Somatic Experiencing kent vele oefeningen die ervoor zorgen dat je je veilig(er) bij jezelf gaat voelen. Je gaat weer in je lijf zitten, je lijf voelen en de signalen van je lichaam leren herkennen. Daarmee start ook een vorm van veilig zijn bij jezelf!

Veilig bij jezelf
therapie

Veiligheid binnen therapie

Veiligheid binnen therapie is de basis. Een psycholoog, psychiater, maar ook een therapeut of coach zijn in principe getraind om jouw veiligheid te bieden. Toch kan het zijn dat je je niet veilig voelt.
Komt dat door de behandelaar of zit het in jou?

Mocht je je binnen therapie niet veilig voelen dan is dat altijd goed om aan te geven. Want zonder veiligheid heb je zeer waarschijnlijk ook veel minder aan de therapie. 

Het veilig voelen start in principe bij jezelf. Uiteraard kan dit versterkt worden of op gang geholpen worden door een therapeut, maar het komt wel bij jezelf vandaan. Het is is dus sowieso een goed idee om ook zelf aan je gevoel van veiligheid te werken.

Scroll naar boven