ACE test

ACE test

Als je jezelf afvraagt; goh in hoeverre heeft dit op mij betrekking? (Zie onderaan de pagina in het kort waar ACE over gaat). Dan volgen nu de 10 vragen van de ACE test. Iedere vraag die je met ‘Ja’ beantwoordt kan ervoor hebben gezorgd dat je daar nu nog last van hebt. Denk bij last aan lichamelijk klachten, maar ook gevoelens als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben niet waardevol’, etc.

Kijk goed naar de vragen en voel, denk, ervaar wat je antwoord is.
Is het een ‘Ja’ dan noteer je een 1. Is het een ‘Nee’ dan noteer je een 0 of niks. 
Tel bij elkaar op en dan heb je je ACE score. 

Dit is geen diagnose en kan niet als zodanig worden geïnterpreteerd.
Het geeft een indicatie, een idee van mogelijke invloed van trauma op jouw leven. Dat hoeft niet! 

De vragen van de ACE test

1. Heeft een ouder of een andere volwassene binnen je woonsituatie je vaak: Uitgescholden, beledigd, gekleineerd of vernederd? óf Zich gedragen op een manier waardoor je bang werd dat je lichamelijk gekwetst zou worden?

2. Heeft een ouder of andere volwassene binnen je woonsituatie je vaak:  Geduwd, ruw vastgepakt, geslagen of iets naar je gegooid? óf Je zo hard geslagen dat je blauwe plekken had of gewond bent geraakt?

3. Heeft een volwassene of iemand die minimaal 5 jaar ouder was dan jij ooit: Jou op een seksuele manier aangeraakt of gestreeld of jou zijn/haar lichaam laten aanraken? óf Een (al dan niet geslaagde) poging gedaan om orale, anale of vaginale seks met je te hebben?

4. Had je vaak het gevoel dat: Niemand in je familie van je hield of je belangrijk of speciaal vond? óf Je familie niet voor elkaar opkwam, niet close met elkaar waren of elkaar niet steunden.

5. Had je vaak het gevoel dat: Je niet genoeg te eten had, je vieze kleren aan moest en dat niemand je beschermde? óf Je ouders te dronken of high waren om voor je te zorgen of met je naar de dokter te gaan als dat nodig was?

6. Zijn je ouders ooit uit elkaar gegaan of gescheiden?

7. Werd je moeder of stiefmoeder: Vaak geduwd, ruw vastgepakt, geslagen of werd er iets naar haar gegooid? óf Soms of vaak geschopt, gebeten, met een vuist geslagen of geslagen met een hard object? óf Ooit een paar minuten lang geslagen of bedreigd met een mes of pistool?

8. Woonde je samen met een probleemdrinker, alcoholist of iemand die illegale drugs gebruikte?

9. Was iemand in je huishouden depressief of leed aan een psychiatrische aandoening of deed een poging tot zelfmoord?

10. Heeft iemand uit je huishouden in de gevangenis gezeten?

ACE

De ACE, ofwel Adverse Childhood Experience, score is een globale methode om erachter te komen welke gebeurtenissen er in je jeugd mogelijk voor trauma hebben gezorgd.

De ACE score is ontwikkelt door meneer Felitti. De ACE score houdt in dat we in onze jeugd negatieve ervaringen op kunnen doen die mogelijk zorgen voor een levenslange invloed op onze gezondheid.

De score is grofweg ingedeeld in 3 categorieën;
mishandeling, verwaarlozing en een disfunctioneel gezin.
Mishandeling kan zowel lichamelijk zijn alsook emotioneel. Hetzelfde geldt voor verwaarlozing. Als het gaat om een disfunctioneel gezin, dan zijn de opties wat breder. Naast deze duidelijke afbakening van gebeurtenissen die trauma’s kunnen veroorzaken, zijn er ook minder duidelijke gebeurtenissen die toch ook voor een tekort, al dan niet trauma kunnen zorgen. 

Een punt halen of meerdere punten wil niet automatisch zeggen dat deze gebeurtenissen voor een trauma hebben gezorgd. Een theorie is dat het er ook om gaat hoeveel positieve aandacht en gebeurtenissen er hebben plaats gevonden. deze positieve gebeurtenissen hebben namelijk ook een positieve impact op de rest van je leven.

Scroll naar boven