Somatic Experiencing

Somatic Experiencing. Wat is dat nu weer, zul je misschien denken. Het is eigenlijk een therapievorm om trauma te helen. 

Maar…

Het is wel een vorm die niets met praten te maken heeft, maar de kennis uit de natuur opnieuw vertaald heeft naar mensen.
Wat bedoel ik daar dan weer mee? 
Somatic Experiencing is een methode om je lichaam de reactie op een traumatische ervaring te laten afronden, omdat we die reactie niet meer afmaken als mens zijnde. We hebben geleerd om de reactie af te breken en ons ’te gedragen’. Dat wil zeggen; we laten niet merken dat er iets aan de hand is met ons. De ratio neemt het als het ware over. 

Emotionele Behoeftes
ademhaling

Lichaamsgericht

Somatic Experiencing is ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Hij ontdekte dat dieren nooit een trauma oplopen na een ingrijpende gebeurtenis. Dt komt doordat dieren hun reactie op de gebeurtenis niet abrupt afbreken, maar eerst weer hun zenuwstelsel tot rust laten komen. Zo kan het zijn dat dieren eerst minutenlang nog blijven schudden of trillen. Op die manier raken ze hun stress kwijt. 
Wij mensen hebben de neiging om de natuurlijke ontlading te stoppen. Onze ratio neemt het over. We gaan zo snel mogelijk door met datgene waar we mee bezig waren. Daarnaast hebben we de neiging om te gaan analyseren wat er is gebeurd. 
Doordat we niet de opgebouwde stress ontladen, gaat deze stress in ons lichaam zitten. Je kunt al raden dat dit niet goed voor je is. De stress die zich opbouwt in je lichaam zorgt uiteindelijk waarschijnlijk voor veel ellende op lichamelijk, emotioneel of mentaal vlak. Des te belangrijker dus om ermee aan de slag te gaan en alsnog die stress kwijt te raken. 

Hoe?
Door aan de slag te gaan met je lichaam!

Therapie

Wat houdt dat zo’n soort therapie in? Het fijnste aan deze therapie is misschien wel dat je niet je hele verhaal met alle emoties opnieuw hoeft te beleven. Het is gericht op je lichaam en welke sensaties jouw lichaam beleeft. 

Scroll naar boven