Huiselijk geweld

Chronisch trauma

Chronisch trauma, meervoudig trauma, complex trauma.
Niet eenmalig, niet een gebeurtenis. Dat is chronisch trauma. 
Denk bij chronisch trauma aan huiselijk geweld, aan incest, seksueel misbruik, gepest worden, genegeerd worden, enzovoorts. 

Deze vorm van trauma is vaak lastiger te behandelen, omdat er vele factoren een rol spelen. Het gaat dan vaak ook over hoe jij er mee om gaat. Hoe jouw hechting is met je opvoeders, wat jij hebt meegekregen in je opvoeding, wie er voor jou was en waar je steun of kracht uit haalde.

Chronisch trauma is het grootste onderwerp op Traumalichaam.

Groot thema

Doordat dit een groot en belangrijk thema is op Traumalichaam, staan hieronder de hoofdthema’s binnen Chronisch trauma. 
Het thema wat de meeste invloed heeft op jouw leven toen, nu en mogelijk ook de toekomst is; Jeugd trauma. 
In de eerste zeven jaar van je leven leg je namelijk de basis voor de rest van je leven. Je leert alles over hoe je zou moeten leven van je omgeving. Ouders, school, familie, vrienden en gebeurtenissen zijn allemaal belangrijk. Vergeet daarbij ook niet wat je mee hebt gekregen via je (epi)genen; generationeel trauma en wellicht ook vanuit de grotere groep waartoe jij behoort; collectief trauma

Jeugdtrauma

Jeugd trauma

Jeugd trauma wordt ook wel ontwikkelingstrauma genoemd. Het gaat daarbij met name om de eerste 7 jaar van je leven en de trauma(‘s) die je daar hebt opgelopen. Aangezien trauma een breed spectrum is, kunnen die grote of kleine of een combinatie van trauma’s zijn.

Hoe loop je nou een trauma op in je jonge jaren?

Scroll naar boven