Emotioneel onafhankelijk

Emotioneel Onafhankelijk

Een praktische gids voor mensen die ongezien zijn opgegroeid
Lindsay C. Gibson

Dit is de opvolger van Ongezien Opgegroeid en staat vol tips en oefeningen. Het is wel aan te raden om Ongezien Opgegroeid ook te lezen (dat had ik zelf wel gedaan voordat ik dit boek kocht en ging lezen). Eigenlijk is dat de theorie en dit vervolg is het werkboek. 

Het boek neemt je mee van in jouw transformatie naar je nieuwe ik door middel van uitleg, oefeningen en voorbeelden. 
Hoe zie jij jezelf? Hoe geef je je grenzen aan? Hoe ga je meer van jezelf houden? Etc.

Het is ingedeeld in twee delen; Jij in relatie tot je ouder(s) die emotioneel onvolwassen is en een deel hoe je zorgt dat je emotioneel onafhankelijk van die ouder(s) wordt. Het boek eindigt met een soort samenvatting over hoe jij bij jezelf blijft en welke rechten daar voor jou bij horen; zoals het recht om grenzen te stellen en het recht om van mezelf te houden en mezelf te beschermen.

Een boek die je op weg helpt als jij onvolwassen ouders hebt. Als je niet zeker weet of je daar bij hoort, lees dan hier meer over onvolwassen ouders en over de typen onvolwassen ouders er zijn.

Wanneer het lichaam nee zegt

Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid
Gabor Maté

When the body says no (Wanneer je lichaam nee zegt, Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid); een van de eerste boeken die ik las waarin ik zoveel opluchting voelde en herkenning ervaarde.

‘Ah dus toch! Stress veroorzaakt of draagt in ieder geval bij aan lichamelijke klachten!’ Wat mij van dit boek bijgebleven is, is dat stress altijd een negatieve invloed heeft. Het zwengelt ziektes aan, geeft ziektes voer voor groei. 

Wat mij ook is bijgebleven; de invloed van familie en familietrauma’s is een grote factor in het stressniveau. Opvoeding is daarbij heel belangrijk, maar wat als je ouders zelf niet de opvoeding hebben gehad die ze verdienden? We kunnen ze de schuld geven, maar vergeet niet dat je ouders ook kind zijn (geweest) van hun ouders. Van generatie op generatie kunnen we trauma’s doorgeven, gedrag doorgeven en stress doorgeven. Alle verslaafden die Gabor Maté in zijn werk is tegengekomen heeft geholpen hebben een ding gemeen; ze hebben ongelofelijk pijn en verdriet van het achterlaten van hun kinderen, of ze nou zijn afgenomen of dat ze ze moesten verlaten. Deze mensen waren zelf ook allemaal verlaten of mishandeld. Oordeel dus niet te snel lieve mensen.

De tijger ontwaakt

De tijger ontwaakt

Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie
Peter A. Levine

De titel doet wellicht vermoeden dat het een boek voor therapeuten is, maar het is oh zo boeiend. Hoe werkt dat nou in de natuur als een dier een traumatische ervaring heeft? Een trauma ervaren is niet alleen voorbehouden aan mensen, maar ook in de natuur is dat aan de orde van de dag. Denk maar aan die leeuw honger heeft… 

Peter Levine legt de link tussen het verwerken van traumatische gebeurtenissen bij dieren en wat wij daarvan kunnen leren. Wij zijn ten slotte ook dieren. Hij legt in dit boek uit wat trauma is en hoe hij tot zijn methode Somatic Experiencing is gekomen. 

Een van de belangrijkste stukken in dit boek gaat over de Felt Sense.

Het boek is opgedeeld in 4 delen: Het lichaam als genezer, traumasymptomen, transformatie en heronderhandeling en als laatste deel; eerste hulp bij trauma’s. 

The body keeps the score

Mind, brain and body in the transformation of trauma
Bessel van der Kolk

Dit is een van de meest complete trauma boeken die ik heb gelezen en die er waarschijnlijk op dit moment is; Traumasporen zoals het in het Nederlands heet. Ik las dit boek voordat de Nederlandse vertaling er was en ik kan hier regelmatig opnieuw in beginnen. Het is zo gedetailleerd en zo krachtig.

Het boek is ingedeeld in 5 delenwaarvan het laatste deel gaat over de mogelijkheden tot het helen van trauma. Bessel van der Kolk schuwt daarbij niet om onconventionele (zoals gewenst is in de huidige psychologie en psychiatrie) te benoemen en bespreken. Uiteraard allemaal wetenschappelijk onderbouwd!

Deel 1 tot en met 4 gaan respectievelijk over wat trauma is en de herontdekking van trauma als wetenschapsveld. Hoe je brein verandert en er uit ziet als je te maken hebt gehad met trauma, maar ook de connectie tussen je brein en je lichaam en de invloed van trauma op die connectie. 
Dan volgt een groot deel over trauma en kinderen. Opvoeding, hechting, misbruik, ACE scores, complex trauma, ontwikkelingstrauma, etc. 
En een deel over trauma en het geheugen.

Het is het meest complete boek over trauma in connectie met het lichaam wat ik heb gelezen. Het is misschien niet makkelijk te lezen (zeker niet in het Engels), maar als je echt verdieping zoekt dan is dit HET boek om erbij te halen.

The body keeps the score
De Fontein

De Fontein

Grip op je leven door inzicht in je familiesysteem
Els van Steijn

Genoeg hoofdstukken in dit inmiddels bekende boek van Els van Steijn wat gaat over je familie. De familie waarin je geboren bent. Els legt uit hoe een familiesysteem werkt en gebruikt daarvoor de metafoor De Fontein. Ze benoemd 3 manieren waardoor jij mogelijk niet meer op je eigen plek in je familiesysteem staat. 

  1. Je neemt oneigenlijke verantwoordelijkheid over. 
  2. Je (ver)oordeelt iemand binnen het gezin en gaat daarmee uit verbinding.
  3. Je bent onbewust geïdentificeerd met iemand anders uit jouw familiesysteem. Dit kan ook een verstrikking zijn.

Vervolgens gaat Els in op hoe jij je plek aan kunt nemen en weer op je eigen plek in je familiesysteem kunt gaan staan. Alleen op die plek kun jij floreren in het leven. Of zoals Els zegt; ‘de stroming van de fontein ten volle opvangen’. Het accepteren van je lot is daarbij een belangrijk onderdeel. Zoals ook het accepteren en aannemen van jouw ouders dat is. 

‘De kunst is om op je eigen plek te gaan staan en de ander zijn plek te gunnen’

Een aanrader als jij meer wilt weten over de invloed van jouw familiesysteem op je functioneren in het leven. 

The myth of normal

Trauma, Illness & Healing in a toxic culture
Gabor Maté with Daniel Maté

Dit betoog van Gabor Maté gaat met name over de maatschappij en dan natuurlijk wat daar misgaat. We normaliseren gedrag wat  in onze cultuur verheerlijkt wordt, wat juist heel ongezond is. Waardoor juist trauma’s gevoed worden en we tegen een trauma epidemie aanlopen. We zijn vergeten dat lichaam en geest verbonden zijn met elkaar en sterke invloed op elkaar uitoefenen.

Hij gaat hier in op ziekmakende culturele overtuigingen, zoals hoe wij kinderen moeten opvoeden. Als voorbeeld noemt hij onder andere dat we hebben geleerd dat we baby’s moeten laten huilen, want dat stopt vanzelf. Hij legt uit dat we allemaal (en zeker baby’s) de basisbehoefte van hechting en authenticiteit hebben. Dit bereik je door emotionele en fysieke nabijheid van anderen te hebben. Ofwel; knuffels, aandacht en erkenning voor jouw emoties. Baby’s kunnen alleen huilen om iets aan te geven en die moet je dus niet negeren, maar aandacht en liefde geven; oppakken en knuffelen, etc. 

Een ander voorbeeld is hoe wij omgaan met zwangere vrouwen….

Daarnaast gaat hij in op verslaving en dan niet alleen alcohol of drugs, maar ook smartphone, werken, sex, sport, etc. We verheerlijken hard sporten, hard werken, geen rust, terwijl dat verkapte verslavingen zijn. 

Lees dit boek als je je gevangen voelt in onze maatschappij!

The myth of normal
Het nieuwe ademen

Het nieuwe ademen

De weg naar een betere en sterkere ademhaling
James Nestor

Ademen is hip! Dit boek las ik jaren geleden en is eigenijk een verslag van een wetenschappelijk onderzoek van James Nestor. Alles wat hij uitzoekt, probeert hij ook zelf uit! Het heeft mij veel geleerd over ademen zelf. In dit boek wordt duidelijk dat neusademhaling en minder ademhalen het verschil in jouw leven gaat maken. 

Wat ik zelf een mooie uitdaging vond is het sporten met alleen neusademhaling, want hoe doe je dat? De belofte is minder verzuring, sneller herstel en nog veel meer voordelen. En jawel; het werkt nog echt ook! 

Het boek is ingedeeld in 3 hoofdstukken:

  1. Het experiment
  2. De verloren kunst en wetenschap van het ademen.
  3. Ademen+

Als je wilt weten waarom langzaam ademen, neusademhaling bij sporten, minder ademen en kauwen belangrijk zijn voor jouw gezondheid; dan is dit echt een must-read. Zoveel inzichten over de kracht van jouw ademhaling en de gezondheidsvoordelen vind je hier in terug.

Overige interessante boeken

  • Ongezien opgegroeid, Lindsay C. Gibson
  • De verborgen dynamiek van familiebande, Bert Hellinger
  • Alle delen welkom, Richard C. Schwartz
  • Het is niet met jou begonnen, Mark Wolynn
  • De biologie van de overtuiging, Bruce Lipton
  • The polyvagal theory, Stephen Porges
  • Polyvagal Safety, Stephen Porges
  • Getting past your past, Francine Shapiro
  • How to do the work, Nicole lePera
  • De kracht van het nu, Eckhart Tolle
  • De Fontein, Els van Steijn
  • The secret, Rhonda Byrne
  • De Keuze, Edith Eger
  • Het geschenk, Edith Eger
  • Niemandskinderen, Carolien Roodvoets
  • Wat is je overkomen, Oprah Winfrey, Dr. Bruce Perry
  • Patronen doorbreken, Van Genderen, Jacob & Seebauer
  • De lessen van de psychopaat, Kevin Dutton
  • The myth of normal, Gabor Mate, Daniel Mate
  • Synchroniciteit, Deepak Chopra
  • Hongerige geesten, Gabor Mate
Patronen doorbreken
Scroll naar boven