Ons gevoelsleven

Zou het een overlevingsmechanisme zijn; gevoelens niet toelaten? 
Ik denk het wel. 

We hebben tegenwoordig namelijk geen idee meer hoe we met gevoelens en emoties om moeten gaan. Dat komt natuurlijk omdat we dat niet geleerd hebben. Maar waarom hebben we dat dan niet geleerd? 

Gevoelsleven

Negatieve Emoties

Emoties zijn een essentieel onderdeel van ons leven. Zoals het plaatje hierboven; een verliefd stel. De verliefdheid die we voelen gaat gepaard met emoties en die kunnen ook best vervelend zijn, zoals jaloezie. Jaloezie vinden we bijvoorbeeld een negatieve emotie, maar eigenlijk kunnen we beter spreken over emotie en ze niet indelen in negatief en positief. 

Maar waarom zouden we dan niet met ‘negatieve’ emoties om kunnen gaan? 
Zoals ik al zei; omdat we het niet geleerd hebben. Misschien ben jij een van de gelukkigen die wel geleerd heeft om zich te uitten. Dat je uitten in zowel positieve als negatieve vorm er mocht zijn. Dat het bespreekbaar was en dat dat ervoor heeft gezorgd dat je hebt geleerd hoe je het beste om kunt gaan met al die gevoelens en emoties. 

De meesten van ons zijn helaas niet zo gefortuneerd 🙂
We hebben bij onze ouders namelijk niet gezien hoe je er (op een volwassen) manier mee omgaat en dat hebben we overgenomen. Daarnaast denk ik dat het misschien via onze genen ook ‘verkeerd’ is doorgegeven. Het was misschien wel beter om de emoties weg te stoppen, omdat we moesten overleven. Tijdens de oorlog en na de oorlog; onze voorouders moesten een land terug opbouwen. In hoeverre zou dat niet ook meespelen?

Negatieve gevoelens

Het effect van niet voelen

Veel van ons zijn (onbewust) afgesneden van ons gevoel, daardoor pikken we de signalen niet (juist) op. We hebben het simpelweg niet of te laat door als we te lang met een negatief gevoel doorlopen. Een positief gevoel kan natuurlijk ook, maar dat is over het algemeen niet zo erg 🙂

Waarom is het dan wel erg om (te lang) door te lopen met dat negatieve gevoel? Dat gevoel dat we niet kunnen plaatsen of waar we gewoonweg geen tijd, geen zin, geen aandacht voor hebben?

Je voelt hem vast al aankomen; te lang doorlopen zorgt voor ellende. Je lijf begint namelijk steeds harder tegen je te roepen; ‘HEYYYY hallooo!! Ik praat tegen je! Reageer eens een keer. Ok dan probeer ik het op een andere manier.’

Signalen

Aangezien 80% van de communicatie tussen hoofd en lijf vanuit je buik naar je hoofd gaat, is het dus ook je buik die als eerste emoties en gevoelens ervaart. Vlinders in je buik als je verliefd bent. Buikpijn bij stress. Het zijn de signalen in ons lijf die aangegeven dat er wat aan de hand is en dat we dat aandacht mogen geven. Maar vaak komen die gevoelens niet uit. Dan zijn we aan het werk, er moet iets afgemaakt worden. Een van de kinderen wil graag even de aandacht en zo zijn er tal van redenen. We beseffen ons niet hoe belangrijk het is om even stil te staan en te voelen. 

Wat levert ons dat op?

Wist je dat een gevoel meestal maximaal 90 seconde aanhoudt?
Als we nu eens die 1,5 minuut nemen om te accepteren wat we voelen en dat gevoel er laten zijn?
Weet je wat dat ons oplevert? Een hele hoop gezondheid! We hoeven dat gevoel dan niet weg te drukken. Bedenk maar eens waar dat negatieve gevoel naartoe gaat, als het in je borrelt en het mag er niet zijn. Juist; je lichaam in. Adem maar eens rustig door. En als je verdriet voelt; laat dit er dan eens zijn. Adem dat lekker door je mond uit en zie eens hoe je dan na 2 minuten je voelt. 

Dit is een manier om stil te staan bij je gevoel en het niet weg te drukken. Om gezond te blijven. Want je lichaam blijft namelijk aankloppen, totdat je misschien heel ziek wordt. Dat gebeurt namelijk als je te lang niet luistert naar je signalen. Er zijn een hele hoop ziektes die bewezen gerelateerd zijn aan stress en de bijbehorende negatieve gevoelens en emoties. 

Veilig bij jezelf
Emotioneel onafhankelijk

Oefening

Een oefening in het leren omgaan met negatieve emoties die ik je wil meegeven, komt uit het boek van Lindsay Gibson; Emotioneel Onafhankelijk. Het is een oefeningen om te leren omgaan met verdriet. 

Oefening: Jezelf troosten
Als je je overweldigd, bang of verdrietig voelt, schrijf dan alles op waarover je je zorgen maakt en welke uitkomsten je vreest, hoe triviaal ook, en spreek dit hardop uit. Formuleer onomwonden en simpel wat je vreest dat zou kunnen gebeuren, zoals een kind zou doen. Denk vooral aan het schrikbeeld dat je wordt ontmaskerd als onbekwaam of slecht (Duvinsky, 2017). Alleen al door je angsten en gevreesde tekortkomingen toe te laten, worden ze minder angstaanjagend. Misschien schaam je je een beetje als je een aantal van deze angsten noteert, maar laat dat je er niet van weerhouden. Het werkt.

Wanneer je ze allemaal hebt genoteerd, voel dan medelijden met die bange, overweldigde kind. Daarna spreek je jezelf toe zoals een empathische ouder zou doen, en dit schrijf je ook op. Eerst herinner je jezelf eraan dat iedereen zich weleens overweldigd voelt en dat dat normaal is. Neem je angsten volstrekt serieus en stel jezelf gerust; jij staat er niet alleen voor, je krijgt de hulp die nodig hebt. Je innerlijke kind zo troosten is een uitstekende manier om jezelf meer te accepteren. (Gibson, 2022)

En hoe ging dat?

Ik ben benieuwd hoe je deze oefening het ervaren; laat je het me weten?

2 gedachten over “”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven