Je innerlijke familiesysteem
Die stemmetjes in je hoofd
Ken jij al die stemmetjes in je hoofd. Nemen ze een loopje met je? Kraken ze je tot op het bot af? Misschien geef je ze allemaal namen, misschien ken je ze niet zo goed of misschien heb je er nog niet bij stilgestaan dat een stemmetje in je hoofd misschien niet letterlijk een stem hoeft te zijn in je hoofd, maar ook een gedachte kan zijn. Of meerdere gedachten… Of heel veel en heel veel tegenstrijdige gedachtes?!
Er zijn ook mensen die de stemmetjes; je ego noemen.
En ego voelt een beetje slecht. Toch?
Ratio,
lijden en
schuld
We denken dat we rationeel zijn en daarmee dat stemmetje dus prima kunnen wegstoppen. Maar helaas zijn we niet zo rationeel als we zouden willen? Onbewust willen we dat natuurlijk helemaal niet, maar wat zou het soms toch fijn zijn om een robot te zijn 🙂
We schijnen graag in een rechtvaardige wereld te willen leven als mens. En daarbij komt het robot principe goed tot zijn recht, want; goede mensen overkomen goede dingen en slechte mensen overkomen slechte dingen. Domme keuzes leiden tot lijden en schuld.
Dat is wat we denken. Toch?
We denken bij een meisje dat iets overkomt in een bos; ja had je maar niet in de avond door dat bos moeten gaan fietsen. We denken bij obesitas; ja moet je jezelf maar in de hand houden en niet zoveel eten.
Maar is er niet ook een stem in jou die soms een klein beetje zijn stem laat horen en zegt; dat meisje had jij kunnen zijn? Dat eten als je emoties hoog zitten doe ik ook? Misschien is er wat anders aan de hand met die persoon? Maken we niet allemaal fouten?
Delen
Dat zijn, wat we hier noemen, je delen. Ik noemde hierboven al stemmen in je hoofd. Zo kun je het ook noemen, maar hier noemen we het ‘de delen van jezelf’. Waarom?
We hebben allemaal die stemmen, die delen. Het hoort bij mens zijn.
We zijn er alleen niet altijd bewust van.
Veel van ons reageren weleens als een klein kind, omdat we getriggert worden door iemand zijn of haar houding of door wat iemand zegt. Een deel van ons reageert dan heel kinderachtig en dat weten we ook. Een ander deel van ons zal dan ook heel snel reageren; “stel je niet zo aan” of “waar kwam dat vandaan?” of “oeps dat was wel een beetje een heftige reactie”. Je herkent vast wel een soortgelijke reactie bij jezelf. Dit worden soms ook wel stemmetjes genoemd. Ik noem het hier delen, naar de ontdekking van Richard C. Schwartz over deze delen die we allemaal bezitten.
Je kunt ze leren kennen; die delen van jezelf. Ze hebben allemaal hun eigen karaktertjes; de een is uitbundig en houdt van een feestje en de ander wil graag in stilte door de natuur lopen. Je merkt ze vooral op als je afwegingen maakt; aan de ene kant wil je dit en aan de andere kant wil je dat. Herken je dat?
Delen leren kennen
Je delen leren kennen. Welke stemmen spreken jou aan op je gedrag op je keuzes? Ik vind het boeiende materie. Er zijn theorieën waarbij je sommige stemmen de ‘je kritische ouder’ noemt. Dat kan ook, maar deze theorie is wetenschappelijk onderbouwd. Dat spreekt me aan 🙂