Familie uit evenwicht
Wanneer je familie niet in evenwicht blijkt te zijn, is de kans groot dat je niet op je plek staat. Maar wat betekent dat dan; niet op je plek staan?
Er zijn eigenlijk drie manieren om een andere plek in te willen nemen in je familie, dan de plek die van jou is. Bijvoorbeeld een plek van iemand in de familie die is overleden. Door die plek in te willen nemen, verlies je je eigen plek. Je probeert dan de verantwoordelijkheid te dragen van die persoon. Daarmee gun je diegene zijn of haar plek niet alleen, maar ook zijn of haar lot niet. In dit geval; de dood.
Ouders die emotioneel onvolwassen zijn, staan vaak niet op de juiste plek. Met als gevolg dat jij dan waarschijnlijk ook niet op de juiste plek staat, doordat je een plek aanneemt die niet van jou is, om je ouder(s) te willen compenseren.
De drie manieren zijn:
- Je hebt oneigenlijke verantwoordelijkheid overgenomen.
- Je (ver)oordeelt en bent uit verbinding gegaan.
- Je bent onbewust geïdentificeerd met iemand anders.
Klinkt het nog ingewikkeld? Ik zal het nog verder uitleggen!
oneigenlijke verantwoordelijkheid
In principe is het zo dat ouders veel meer geven aan hun kinderen dan andersom. Andersom geldt dus ook dat kinderen van hun ouders ontvangen en niet veel meer geven. Zo zou het moeten zijn.
Als ouders zelf tekortgekomen zijn, dan krijgen ze de neiging om hun tekorten te gaan nemen van hun kinderen. (Dit past helemaal bij onvolwassen ouders). Hierdoor gaan uit liefde voor de ouders de kinderen een verantwoordelijkheid nemen die niet van hen is. Ze gaan voor de ouder(s) zorgen. Ze geven wat de ouders graag willen krijgen. Door te gaan zorgen voor je ouders, sta je niet meer op je eigen plek.
Hoe weet je of je een oneigenlijke verantwoordelijkheid hebt aangenomen?
- Je voelt je oververantwoordelijk
- Je hebt last van het helperssyndroom
- Je hebt last van fysieke klachten zoals nekpijn, rugpijn, schouderpijn
- Je slaapt slecht
- Je bent gevoelig, hypersensitief
Veroordelen en uit verbinding
Het kan zomaar zijn dat je ouders je niet hebben kunnen geven wat je nodig hebt. En nu als volwassene heb je daar een oordeel over (kan ook al als kind zo zijn). Door je ouder(s) te veroordelen, ga je van je plek. Moreel gezien zul je gelijk hebben, maar je aanvaard daarbij niet dat het is wat het is. Dat dit jouw lot is en dat je dat moet accepteren. Zoals je ook je ouders zult moeten accepteren en hun lot. Door je ouders te veroordelen verbreek je ook de verbinding. Daarmee sta je ongetwijfeld op een hele andere plek dan je zou moeten staan 🙂
Hoe weet je of je veroordeelt en uit verbinding bent?
- Je bent veeleisend en afwijzend
- Je bent erg kritisch op jezelf
- Je kunt slecht oogcontact maken en hebt een gesloten houding
- Je bent zowel slachtoffer als dader
- Je wijst je ouder(s) af en veroordeelt ze (je wilt niet op je ouder(s) lijken)
- Moreel gezien heb je gelijk, maar door je veroordeling sta je toch niet op je plek
Onbewuste identificatie
Door verstrikking kan het zijn dat jij het leven bent gaan leiden dat niet van jou is. Je hebt je geïdentificeerd met iemand anders uit de familie. Meestal komt dat familielid uit een andere generatie en wordt dit lid niet erkend door de familie. Het kan iemand zijn die overleden is, maar het kan ook iemand zijn die iets verkeerds heeft gedaan. Als je de plek in probeert te nemen van dit familielid dan probeer je daarmee de familie in balans te krijgen, maar dit lukt niet. Je kunt de gevoelens en het gedrag hebben van dit familielid, maar het voelt niet als van jou.
Hoe weet je of je onbewust geïdentificeerd of verstrikt bent met iemand anders uit de familie?
- Je ervaart emoties die veel groter zijn dan passen bij jouw situatie
- Je kunt een hang naar de dood ervaren
- Je hebt dezelfde naam als degene die buitengesloten wordt
- Je herhaalt patronen in de familie
Wat nu?
Je staat niet op je plek. Wat nu? Hoe kun je weer goed in je vel komen te zitten en gaan doen wat jij wil? Hoe kom je op je eigen plek te staan om dat te bewerkstelligen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, naar gelang je wens, je behoefte of wat haalbaar is. Belangrijk is dat je er echt voor gaat, dat je ervoor kiest dat je je lot aanvaard, je ouders aanneemt, loslaten wat niet van jou is en daarmee; voor jezelf gaat zorgen.
Om je daarbij te helpen kun je natuurlijk een familieopstelling doen. Door een opstelling te doen krijg je inzichtelijk wat er speelt. Dit kan op verschillende manieren; bijvoorbeeld met representanten (niet je echte familieleden), of zonder, of met een tafelopstelling.
Een aantal voordelen van op je eigen plek gaan staan in je familie zijn:
- Je gaat leven vanuit liefde
- Je voelt je geworteld, gegrond
- Je voelt je compleet, vervuld
- Je leert je eigen grenzen kennen, aangeven en respecteren
- Je gaat veel meer in het hier en nu leven