Jeugdtrauma

Jeugd trauma wordt ook wel ontwikkelingstrauma genoemd. Het gaat daarbij met name om de eerste 7 jaar van je leven en de trauma(‘s) die je daar hebt opgelopen. Aangezien trauma een breed spectrum is, kunnen die grote of kleine of een combinatie van trauma’s zijn.

Hoe loop je nou een trauma op in je jonge jaren?

Dat kan natuurlijk komen doordat je te maken hebt gehad met een groot verlies in je leven; iemand die dichtbij je staat komt te overlijden of omdat je ouders alleen maar liefde toonden als je goed had gepresteerd op school. En alles ertussen in natuurlijk.

Jeugdtrauma
Moeder dochter
Familie hechting

Behoeften van kleintjes

Als je klein bent zijn er een aantal dingen die heel belangrijk zijn voor jou als baby en daarna als kind. Natuurlijk is dat voeding (bij mij nog steeds belangrijk; vooral lekkere voeding ;-), want zonder drinken en eten ga je sowieso dood. Maar wist je dat je ook dood gaat als je niet wordt aangeraakt? Jaaaren geleden is dit met een vrij bizar experiment op aapjes al bewezen. Wil je dat experiment zien? Klik dan hier >

Naast voeding en aanraking zijn ook reguleren, emotionele communicatie, rust, beweging, veiligheid, vertrouwen, grenzen en support / aanmoediging erg belangrijk.
Als een van deze behoeften niet zijn vervuld in de eerste 7 jaar van je leven, dan is de kans groot dat je een tekort hebt opgelopen en daarmee een trauma.
Het is een trauma, als je daar nog steeds last van hebt. Dat kan heel goed onbewust zijn! Vergeet niet dat 95% van wat je doet onbewust gebeurt! Bizar hoog percentage toch?

Binnen deze lijst zijn er 3 emotionele behoeften van kinderen die het allerbelangrijkste zijn. Dat zijn: Liefde, Veiligheid & Grenzen.
Lees meer over deze 3 belangrijke emotionele behoeften van kinderen en waarom deze zo belangrijk zijn.

De eerste zeven jaar

Waarom hebben we het over de eerste 7 jaar?

De eerste 3 jaar zijn extreem belangrijk, maar dan ben je nog niet klaar. Het schijnt dat de eerste 7 jaar je lichaam in een soort hypnose fase zit. Een zelfde fase als wanneer je slaapt. Deze fase wordt thèta fase genoemd. Deze fase wordt aangestuurd door hersengolven. Je hersenen kennen 5 soorten golven. Voor de thèta fase geldt dat deze gekoppeld is aan je onderbewuste, aslook je hartslag en ademhaling.
In deze fase word je niet beperkt door innerlijke overtuigingen. De eerste 7 jaar van je leven sla je dus alles op wat je leert. Sommigen noemen dit; het downloaden van programma’s. De programma’s die je om je heen ziet en meekrijgt van ouders. En dat zijn dus helaas niet alleen de positieve goede lessen, maar ook de minder goede.

Dit is nou precies de reden dat wanneer je zelf een kind krijgt, je vaak wordt zoals je ouders. Dat is nou eenmaal het enige voorbeeld dat je kent, hebt geleerd of; hebt gedownload 😉

 

Hechting

Het woord waar we als ouders vaak mee worden overspoeld; hechting.
En eigenlijk terecht, want hechting is misschien wel alles. 
Maar wat is hechting dan? Ik noemde eerst de belangrijkste behoeften van kinderen en daar staat hechting niet tussen. Hoe kan dat?
Hechting gebeurt door al die bovenstaande onderdelen; door liefde, aanraking, veiligheid, vertrouwen, rust, reguleren.
Je hecht aan je moeder doordat zij jou leert hoe je jezelf moet reguleren. Dat doe je eerst door samen te reguleren. Reguleren wil zeggen dat wanneer je van slag bent, je jezelf tot rust kunt krijgen. Een baby die hard huilt pak je op om te troosten. Als moeder zorg je er voor dat je je king tegen je aanhoudt, zodat je baby je rustige hartslag voelt, je sussende stem, je warmte, je liefde. Deze troost zorgt ervoor dat een baby tot rust komt. Dat is reguleren. Middels liefde, aanraking, veiligheid, vertrouwen, rust, etc. leer jij dat je er toe doet.

Interessant he?

Hechting Family
onvolwassen ouders
hechtingsstijl

Hechtingsstijlen

Er wordt veel gezegd over hechtingsstijlen en hoe dat je relatie met je partner beïnvloed.

Maar wat waren die hechtingsstijlen nou ook alweer en waar val je wel en niet onder? Of zijn de hokjes niet zwart omlijnd?

De 4 stijlen
In de wetenschappelijke literatuur zijn er eigenlijk 4 hechtingsstijlen op dit moment. Maar eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je op 2 hoofdmanieren kunt zijn gehecht; zeker of onzeker. In de categorie onzeker hebben ze nog wat varianten aangebracht.  

Ze hebben 3 hokjes gemaakt;

  1. vermijdende hechtingsstijl.
  2. ambivalente hechtingsstijl.
  3. gedesorganiseerde/gedesoriënteerde hechtingsstijl.

John Bowlby is de grondlegger van deze hechtingsstijlen. Hij stelde dat de basis van jouw stijl wordt gelegd tijdens je jeugd; hoe veilig of onveilig jij deze hebt ervaren en op welke manier, bepaalt jouw dominante hechtingsstijl.

Scroll naar boven