Leefstijl

Leefstijl. Iets waar heel veel over gesproken wordt. ‘We moeten dit aanpassen, dat aanpassen.’ ‘Onze levensstijl is niet goed. ”Als we nou toch eens dat zouden aanpassen, dan….”
We praten er makkelijk over, maar niets zo moeilijk om een levensstijl aan te passen. Zeker in deze maatschappij.

Stel je wilt stoppen met alcohol drinken; goed voornemen toch? Maar hoe doe je dat? Als het zo verweven zit in de cultuur om een wijntje te drinken bij het eten? Of een biertje te drinken bij die sportwedstrijd? Dan is het makkelijk gezegd; pas je gedrag aan, maar de druk die je misschien voelt om mee te doen en erbij te horen is er ook. En is het dan de stress waard om ‘nee’ te zeggen tegen dat glaasje? 

Wees dus niet te hard voor jezelf en voor anderen als het gaat om het aanpassen van je levensstijl. 

Mental Health
Leefstijl

Wat dan

Wat is dan leefstijl?
Sporten, eten, drinken, slapen, leefstijl is alles. 
Hoe je sport, hoeveel je sport, wanneer je gaat slapen, hoe lang je slaapt, wat je eet en drinkt en op welke tijdstippen, en ga zo maar door. Veel daarvan zijn gewoontes die je aan zou kunnen passen om gezonder te worden. Een gedragsverandering dus. 

Hieronder vind je voorbeelden die gerelateerd zijn aan trauma. Wat zijn goede voorbeelden die ook voor jou zouden kunnen werken. Zouden kunnen, want dat hoeft niet voor jou te gelden.
Zoek en doe wat bij jou past!

Yoga

Yoga

Yoga. Inmiddels is het wel bekend dat yoga goed is voor lichaam en geest. Maar ook voor herstel. 

Wat zorgt er yoga zo goed voor je is? 
Er zijn verschillende onderdelen binnen een yoga training die ervoor zorgen dat je beter in je vel gaat zitten. De oefeningen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je uitgedaagd wordt om te bewegen buiten je comfort zone of door je spieren op te rekken waardoor je letterlijk meer ruimte krijgt in je lichaam. Daarnaast betrekt yoga ook je ademhaling bij de oefeningen. Dat helpt je om bewust met je ademhaling om te gaan, om je lichaam beter te leren kennen en om je ademhaling te verbeteren. 

Er zijn vele soorten yoga. Denk daarbij aan bikram yoga, hatha yoga, vinyasa yoga, yin yoga, power yoga, kundalini yoga, etc.
Kies vooral wat bij je past, waar je goed bij voelt. 

Mindful

Wat wordt er bedoeld met Mindful en wat niet? Wat is het verschil met mediteren? En waarom zou het belangrijk moeten of kunnen zijn?

De bedoeling van mindful is dat je je focust op het hier en nu. Dat je de dingen die je doet, bewust doet. Ofwel; met aandacht voor je gevoelens, je emoties, je gedachtes. Het waarnemen zonder oordeel van deze gevoelens, emoties en gedachtes. Mindful is dus niet hetzelfde als meditatie.

Hoe doe je dat dan? Mindful zijn?
Dat kan wel middels meditatie, maar het kan ook door ademhalingsoefeningen, yoga en oefeningen uit de somatic experiencing. Deze tools zorgen ervoor dat je in het hier en nu bent. Je bent niet bezig met je verhaal van vroeger, van wat is geweest, je bent niet bezig met zorgen maken over de toekomst. Je aandacht is hier. Nu. Op dit moment. 

Mindful
Affirmatie

Affirmaties

De kracht van affirmaties zit hem in de herhaling.

Het is een tool die je goed in kunt zetten om zelfverzekerder in het leven te gaan staan. 
Als je vroeger heel vaak hebt gehoord dat je niet lief was, ben je ervan overtuigd geraakt dat je geen lief persoon bent. Zo werkt dat ook met affirmaties; als je veel hardop tegen jezelf zegt dat je supertof bent, dan ga je dat ook geloven. Niet na 1x, maar vele herhalingen. Dat is de kracht van affirmaties.

En helemaal waar by the way; jij bent supertof!

Ademhaling

Waarschijnlijk heb je wel van ademhalingsoefeningen gehoord.
Oefeningen zoals een paar keer diep in en uitademen om zo wat stress los te laten. Hele goede oefeningen! Er zijn er een hele hoop. 

Ademen doen we automatisch en er zijn inmiddels meerdere theorieën als het gaat om ademhalen. Het beste zou zijn om altijd via de neus adem te halen, ook bij hoge inspanning (bijvoorbeeld tijdens het sporten).
Je merkt aan je ademhaling ook vaak hoe het met je gaat. Ben je gestresst, dan adem je snel en heel hoog in je longen. Ben je ontspannen, dan adem je rustig en hopelijk heb je dan een diepe buikademhaling. 

Met ademhalingsoefeningen kun je ervoor zorgen dat je ontspant, maar je kunt er ook voor zorgen dat je weer geconcentreerd aan het werk kan gaan. Het kan nieuwe energie geven en pijn verlichten. 

De juiste manier van ademhaling en ademhalingsoefeningen kunnen dus veel doen voor je gezondheid!

ademhaling
journaling

Schrijven (journaling)

Je verhaal kennen. Opschrijven wat je voelt, wat je ooit voelde en wat het met je deed. Het is een belangrijke stap op weg naar ‘beter in je vel zitten’. Als je je verhaal niet kent, weet je ook niet waarom je je voelt zoals je je voelt. Wat er achter zit. Waarom je doet wat je doet. En hoe je dit kunt veranderen. 

Wat maakt schrijven belangrijk? Trauma zorgt ervoor dat je geen woorden hebt voor wat je ooit hebt gevoeld. Met schrijven leer je woorden te gaan gebruiken en te koppelen aan je gevoelens. Hierdoor leer je je verhaal kennen. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je gezondheid vooruitgaat met schrijven! Je weerstand (immuunsysteem) gaat enorm vooruit en je bloeddruk omlaag. Je lichaam verandert zowel op de korte termijn als voor de lange termijn. Een hele goede reden dus om erachter te komen wat jouw verhaal is en hoe je dit in woorden kunt opschrijven.
Dus wat let je? Hup pak die pen 🙂 

Verhaal

Weet je niet goed hoe je moet beginnen? 
Of weet je niet of jij ook een verhaal hebt? Of waar je moet zoeken?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je verhaal te leren kennen. 
Uiteraard kun je aankloppen bij een coach, therapeut of psycholoog. Je kunt er ook voor kiezen om een familie opstelling bij te wonen of een daar je vraag neer te leggen. Door middel van een aantal vragen en daarna een opstelling, krijg je gelijk inzicht in je verhaal. Je patronen. Je blokkades. Noem maar op 🙂

retreat

Retraites / Retreats

Retraites, of retreats, zijn helemaal hip! 
En met hip denk je gelijk aan een trend of aan iets wat weer overwaait. Toch is een retraite niet nieuw. Het is eeuwen geleden al uitgevonden!

Wat is dat toch met retraites?
Althans, dat zou je kunnen denken. Als je er wel eens een hebt meegemaakt, dan denk je daar vast anders over.
Een goede (!) retraite is een manier om je aandacht ‘naar binnen te richten’. Ofwel; je helemaal met jezelf bezig te houden. Wat er in je hoofd om gaat, maar ook heel duidelijk wat er in je lichaam gebeurt. De connectie tussen beiden. 
Je leert jezelf beter kennen en daardoor ook signalen vanuit je lichaam sneller herkennen. Met als grote voordeel dat je sneller kunt handelen. Denk maar eens aan momenten van stress en de gevolgen die je ervaart. Wat als je dat nou eens sneller oppikt en de gevolgen dus ook veel minder intens zijn? Prachtig om eens te ervaren!

Mediteren

Mediteren. Vroeger dacht ik dat dit inhield dat je nergens aan mocht denken. Wat voor mij een utopie is. En ik ben vast niet de enige he?
Goed nieuws! Gelukkig is dat helemaal geen vereiste!

Het belangrijkste voordeel van mediteren is dat het je zenuwstelsel tot rust laat komen. Hoe vaker je dat traint, hoe minder vaak je in de stress schiet of er weer eerder uit weet te komen. Het leert je ook de stress sneller te herkennen en ontspannen te blijven. En misschien wel het allerbelangrijkste; je leert je lichaam weer goed kennen en er op vertrouwen. Er komen namelijk heel veel signalen vanuit je lichaam. Je lichaam merkt het eerste stress op!

Maar! Mediteren op het moment van stress is ook de grootste uitdaging. Daarom is regelmatig oefenen een goed idee. Een paar keer per dag een paar minuten is al enorm behulpzaam om je zenuwstelsel ontspannen te houden. 
Je hoeft dus niet stil te zijn in je hoofd, of jarenlang ervaring te hebben om er profijt van te hebben. Iedereen kan het!

mediteren
Scroll naar boven