Relationeel trauma

Wat versta ik onder relationeel trauma? 
Trauma’s kunnen op ieder moment van je leven ontstaan. Niet alleen tijdens je vroege jeugd, maar ook op latere leeftijd kan er een gebeurtenis plaatsvinden die trauma veroorzaakt. 
Je kunt een auto ongeluk krijgen, iemand dichtbij je verliezen, een ziekenhuisbezoek met impact hebben gehad of een heftige bevalling. Er zijn tal van redenen die ervoor kunnen zorgen dat je op latere leeftijd getraumatiseerd raakt. 

Maar waarom noem ik dit dan relationeel trauma?
Een gebeurtenis hoeft niet traumatisch te worden, mits er iemand is die jou op het moment van de gebeurtenis bijstaat. Ervoor zorgt dat het goed met je gaat. Dat kan zijn door simpelweg jouw hand vast te houden. Door prettige woorden te gebruiken. Door uitleg te geven en naar je luistert. Je serieus neemt. Alles wat die persoon doet waardoor jij je veilig voelt. De relatie met die persoon op dat moment zorgt ervoor dat de gebeurtenis een traumaspoor nalaat of niet. 

De relatie die op dat moment beschikbaar is. Dat hoeft dus niet een bekende van je te zijn. Het kan bijvoorbeeld een ambulancemedewerker zijn. Zodra iemand jou steunt op de manier die jij op dat moment nodig hebt, is er een relatie. En die relatie bepaalt hoe jij met de gebeurtenis omgaat. Het kan bepalen of jij een trauma oploopt of niet.

Liefde
compassie en empathie
ouderen liefde

Co-reguleren

Een van de belangrijkste dingen die nodig zijn bij een ingrijpende gebeurtenis is eigenlijk dat iemand jou co-reguleert. Iemand die ervoor zorgt dat jouw zenuwstelsel tot rust komt.
Als je stress ervaart en iemand geeft jou een knuffel, dan kan het zijn dat er al een deel van die stress wegvloeit. Dit gebeurt ook als een kind huilt en je pakt het op om te troosten. Je kind wordt dan rustig, omdat jouw zenuwstelsel het zenuwstelsel van je kind reguleert. 
Co-reguleren is dus niet alleen maar voor kinderen, maar ook voor volwassenen, soms erg belangrijk.

Scroll naar boven