zenuwstelsel

Het zenuwstelsel

Je zenuwstelsel. Ik dacht altijd dat er 1 stelsel was…
Het blijkt echter dat je meerdere zenuwstelsels hebt; het centrale 
zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel wordt dan weer opgedeeld in het autonome en het somatische zenuwstelsel.

In het kort

Centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel verbindt lijf met hersenen. Het is een netwerk van cellen dat informatie kan verwerken en opnemen. 
Alle informatie die je zintuigen opvangen worden naar je hersenen gestuurd en daar worden deze signalen verwerkt en opgeslagen in je geheugen. Dat geldt niet alleen voor de waarnemingen vanuit de omgeving, maar ook alle informatie vanuit je lichaam. Het is eigenlijk een communicatienetwerk. Je hersenen verwerken de informatie die het doorkrijgt en stuurt vervolgens signalen naar je lichaam terug. 
Stel je bent aan het koken en je brand je vingers aan het vuur. Dan stuurt je lichaam een pijnreactie naar je hersenen en je hersenen sturen vervolgens een reactie terug; namelijk dat jij je hand wegtrekt bij het vuur. 
Je centrale zenuwstelsel bestaat uit je hersenen en je ruggenmerg (dat zijn zenuwbanen die door je wervelkolom lopen). 

Perifeer zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel zijn de zenuwen die naar je spieren, organen en huid (is ook een orgaan officieel) gaan.  Het stuurt je spieren en organen aan, maar ontvangt ook signalen van je spieren en organen. Maar dus ook van je huid waarmee je pijn, warmte en kou kunt voelen. Het perifere zenuwstelsel werkt nauw samen met het centrale zenuwstelsel om ervoor te zorgen dat signalen naar de hersenen en van de hersenen terug naar je lichaam, goed overkomen. 

Het perifere zenuwstelsel is eigenlijk de verbinding tussen je centrale zenuwstelsel en je spieren en zintuigen. 

Perifere zenuwstelsel

Autonoom Zenuwstelsel

Window of Tolerance

Het autonome zenuwstelsel is al ontwikkeld bij je geboorte. Het reguleert onder andere je ademhaling en hartslag. 
Het autonome zenuwstelsel is eigenlijk het zenuwstelsel wat onbewust zijn werk doet. Je hoeft namelijk niet na te denken bij iedere hartslag of iedere ademhaling. Dat gebeurt automatisch en hebben er dus ook geen controle over. Niet echt.

De 3 toestanden van het stelsel zijn;
Het parasympatische, het sympatische en de bevriezingstoestand. 

Je kent misschien wel de termen ‘vechten’ en ‘vluchten’ dat hoort bij de sympatische toestand; de stressvolle momenten. Een baby in de stress gaat huilen, maar kan daarna niet zelf terug naar de ontspannen toestand, ofwel de parasympatische toestand. Daarvoor heeft een baby een gereguleerd zenuwstelsel van een ander nodig, zo kan hij co-reguleren en uiteindelijk zelf leren reguleren en dus zelf weer ontspannen. Het is zelfs zo dat een baby dood kan gaan als hij in een bevriezingstoestand terecht komt en niet wordt vastgehouden!

 

Somatisch Zenuwstelsel

Soma staat voor lichaam. Er is overigens ook een andere benaming voor dit zenuwstelsel; namelijk het animale zenuwstelsel.

Zodra je kindje wordt geboren zit hij of zij niet meer fysiek vast aan de moeder. Je kindje gaat zich vanaf nu middels huid-op-huid contact ontwikkelen en leren reguleren. Het zenuwstelsel van je kindje leert dat van jouw zenuwstelsel. Het is dus heel belangrijk dat je zenuwstelsel vooral relaxed is, dat jij relaxed, gereguleerd bent als ouder. Je zenuwstelsel kent 3 toestanden, waarvan niet alle stelsels al volledig tot ontwikkeling zijn gekomen bij de geboorte. Om dat te ontwikkelen heb je dus fysiek je ouder(s) nodig.

Het fijne is dat we controle kunnen hebben op het somatische zenuwstelsel.

Scroll naar boven